Ο Απρίλιος είναι ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης. Μιας εποχής όπου η μέρα αρχίζει να διαρκεί περισσότερο, η φύση ανθίζει και η θερμοκρασία αυξάνεται αισθητά.
Ο Ελύτης, στο ποίημα του “Τα Ετεροθαλή”, έδωσε πολλές μεταφορές.
“Άνοιξη θρύψαλο μενεξεδί Άνοιξη χνούδι περιστέρας Άνοιξη σκόνη μυριόχρωμη” […]
Αυτό το ανοιξιάτικο τοπίο, καλυτερεύει τη διάθεση του ανθρώπου, τον κινητοποιεί, τον γεμίζει αισιοδοξία και του αυξάνει τη δημιουργικότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι και η ενασχόληση με outdoor δραστηριότητες όπως το hiking, το trekking, η αναρρίχησή, το mountain bike και πολλά άλλα.
Ποιοι, όμως, κίνδυνοι ελλοχεύουν για το ανοσοποιητικό σύστημα επιλέγοντας τέτοιες δραστηριότητες;
Η άσκηση στη φύση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Αλλεργία είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Αλλεργιογόνες ουσίες που μπορούμε να βρούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον είναι η ρητίνη των φυτών και η γύρη των ανθών. Όταν αυτές αλληλεπιδράσουν με τον ανθρώπινο οργανισμό, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στον άνθρωπο, όπως η ισταμίνη, προκαλώντας συμπτώματα που ποικίλουν από μία ήπια καταρροή έως μια έντονη ασθματική κρίση. Άλλα συμπτώματα είναι:
1. Έκκριση βλέννας και απόφραξη των αεροφόρων οδών.
2. Κνησμό στη μύτη, στο λαιμό, τον ουρανίσκο και στα μάτια.
3. Κνίδωση και άλλα εξανθήματα.
4. Κοιλιακές κράμπες και διάρροιες.
5. Ατονία, κόπωση και κακουχία.
Επειδή αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται κυρίως την Άνοιξη και αρχές του Καλοκαιριού, αποτελούν την εποχική αλλεργία με κύριες παθήσεις το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, την εποχική αλλεργική ρινίτιδα και την επιπεφυκίτιδα.
Βέβαια, τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για να ασκηθεί κάποιος σε εξωτερικό χώρο. Τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν και να προληφθούν με φαρμακευτική αγωγή (αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά φάρμακα) την οποία χορηγεί κυρίως ο Αλλεργιολόγος.
Ωστόσο, έρευνες έδειξαν πως και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα για νοσήματα όπως η αλλεργική ρινίτιδα.
Αυτοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Μονάδα Ερευνών Γύρης και Αεροβιολογίας, του Πανεπιστημίου του Γούστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πάνω από 2000 ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα, έδειξε πως η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Μάλιστα, άνθρωποι που ασκούνταν περισσότερο είχαν πιο ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερη σωματική δραστηριότητα.
Tip: Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης έντασης καρδιαγγειακής άσκησης την εβδομάδα. Ακόμα, επιλέξτε να ασκείστε αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα γύρης είναι χαμηλά. Μετρήστε τα επίπεδα με δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας. Μην παραλείψετε την προθέρμανση διότι η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας υποδεικνύει ότι βοηθάει στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το στρες συνδέεται με την ένταση των συμπτωμάτων. Οι 7 στους 10 ερωτηθέντες με υψηλό στρες είχαν σοβαρά ή εξουθενωτικά συμπτώματα.
Tip: Η άσκηση είναι άριστος τρόπος μείωσης του στρες διότι παράγονται ενδορφίνες, ορμόνες υπεύθυνες για την καλή διάθεση, την ευδαιμονία και την καταστολή του στρες. Ακόμα, επιλέξτε μορφές άσκησης που έχουν ως βάση την αναπνοή, διότι εκτός από τη μείωση του στρες, βελτιώνεται και η λειτουργική ικανότητα των αναπνευστικών οργάνων.
Ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Έρευνες δείχνουν πως διατροφή χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος.
Tip: Επιλέξτε τροφές με βιταμίνη C και E για την αντιοξειδωτική τους δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση στις αλλεργίες. Επίσης, τα φλαβονοειδή αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης. Άλλα διατροφικά στοιχεία είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε;
DOS: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν έχετε ιστορικό με αλλεργία.
DOS: Ακούστε το σώμα σας και μάθετε ποτέ πρέπει να παραλείψτε μια δραστηριότητα ή προπόνηση.
DOS: Εξοπλιστείτε με καρδιοσυχνόμετρο για να ελέγχετε την καρδιακή σας συχνότητα.
DOS: Εφαρμόστε κρέμα φραγμού γύρω από τα ρουθούνια σας για να «παγιδεύσετε» τη γύρη (βαζελίνη).
DOS: Φορέστε μάσκα και γυαλιά ηλίου για να μειώσετε την ποσότητα γύρης που φτάνει στο πρόσωπό σας.
DON’T: Αν έχετε κάποια πάθηση, όπως αλλεργικό άσθμα, αποφύγετε τις μεγάλες αποστάσεις.
DON’T: Μην ασκείστε αν έχετε πολλά φλέγματα, πόνους στο σώμα και αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι.
DON’T: Μην πιείτε αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ διότι μπορεί να επιδεινώσει τη ρινική συμφόρηση.
DON’T: Μην επιλέγεται διαδρομές με έντονη ανθοφορία ή που έχετε διαπιστώσει ότι σας προκαλούν συμπτώματα.
Μην αφήσετε τίποτα να μπει εμπόδιο στην προπόνησή σας. Ενημερωθείτε από τους ειδικούς, προλάβετε καταστάσεις, εξοπλιστείτε με ό,τι είναι απαραίτητο και απολαύστε τον καιρό και τους φυσικούς παράδεισους της χώρας μας!
Comentarios