top of page
  • Εικόνα συγγραφέαKonstantinos Tromaras

Coregasm: ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τον οργασμό που προκαλείται από την άσκηση

Προσπαθήστε να κάνετε εικόνα μια συνηθισμένη μέρα σας στο γυμναστήριο ή σε κάποιο fitness class. Θυμηθείτε πόση ένταση και πόσο ιδρώτα καταβάλετε εσείς και οι γύρω σας για την ολοκλήρωση της προπονητικής σας ρουτίνας. Σκεφτείτε πόσες άναρθρες κραυγές αναφωνήσατε ή κοιτάξατε περίεργα να δείτε από που προέρχονταν! Ήταν αποτέλεσμα κόπωσης ή βιώσατε ένα περιστατικό coregasm;



Coregasm είναι ο οργασμός που προκαλείται από την άσκηση. Πήρε αυτήν την ονομασία από ξενόγλωσσα περιοδικά και fitness blogs, διότι παρατηρήθηκε να συμβαίνει στις ασκήσεις εκγύμνασης του κορμού. Αντίστοιχα, έχει ονομαστεί και Yogasm λόγω των οργασμών που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια συνεδριών Yoga.


Το 1953 έχουμε την πρώτη αναφορά σχετικά με τον οργασμό που προκαλείται από την άσκηση. Στο βιβλίο “Sexual behavior in the human female”, των Kinsey, Pomeroy, Martin και Gebhard, το 5% των γυναικών που ερωτήθηκαν, ανέφεραν ότι ήρθαν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Το 1996 ο James Ellison δημοσιεύει μια περιπτωσιολογική μελέτη στο περιοδικό Clin Psychiatry. Σε αυτήν, μια γυναίκα 50 χρονών έκανε πρόσληψη φλουοξετίνης για την θεραπεία της κατάθλιψης. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η βελτίωση της διάθεσης της, η ανάπτυξη ακούσιων οργασμών κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και αυξημένη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.


Οι Herbenick και Fortenberry, από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, σε άρθρο τους το 2011 διέκριναν δύο περιπτώσεις επί του θέματος. Τη μία την αναγνώρισαν ως οργασμό που προκαλείται από την άσκηση (ΟΠΑ) και την άλλη ως σεξουαλική ευχαρίστηση που προκαλείται από την άσκηση (ΣΕΠΑ) χωρίς την παρουσία οργασμού. Το δείγμα ήταν 530 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 29,6 έτη. Οι γυναίκες που καταγράφηκαν με ΟΠΑ ήταν 124, ηλικίας από 18 μέχρι 56 ετών. Από αυτές το 43,6% το είχε συμβεί παραπάνω από 11 φορές και οι επικρατέστερες δραστηριότητες κατά σειρά ήταν οι ασκήσεις κοιλιακών, η αναρρίχηση κολόνας ή σχοινιού, η άρση βαρών και το τρέξιμο. Οι γυναίκες που καταγράφηκαν με ΣΕΠΑ ήταν 246, ηλικίας από 18 μέχρι 63 ετών, εκ των οποίων το 38,9% ανέφερε ότι τους είχε συμβεί παραπάνω από 11 φορές και οι επικρατέστερες δραστηριότητες κατά σειρά ήταν η ποδηλασία ή spinning, η άρση βαρών, οι ασκήσεις κοιλιακών και η yoga.


Ο μηχανισμός που πυροδοτεί τον ΟΠΑ παραμένει άγνωστος σύμφωνα με τους Herbenick και Fortenberry. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θεωρίες που μπορεί να τον εξηγήσουν. Σύμφωνα με την σεξουαλική θεραπεύτρια Victoria Zdrok, όταν μια γυναίκα ασκείται απελευθερώνονται ενδορφίνες και ντοπαμίνη, σε συνδυασμό με την αύξηση της τάσης στα πόδια, μπορεί να έρθει σε οργασμό. Επιπρόσθετα, η ψυχολόγος και σεξουαλική θεραπεύτρια Joy Davidson υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό, σχετίζεται με συγκεκριμένες ασκήσεις που ενεργοποιούν εν βάθει τον κορμό και συμπιέζουν τους μύες της πυέλου.


Εν κατακλείδι, η επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα είναι φαινομενικά μηδαμινή, για ένα φαινόμενο που είναι άβολο όταν συμβεί δημόσια. Η κατανόηση του ΟΠΑ ή του ΣΕΠΑ μας βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα, ακόμα και να αποφύγουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες, είτε αυτές πραγματοποιούνται στο γυμναστήριο, είτε αυτές εκτελούνται στο μάθημα της γυμναστικής του σχολείου.



11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page